Raporti i Bankës / Familjet shqiptare më pak të ardhura, më shumë shpenzime

Premte, 27 Prill 2018 18:23

Banka Shqiptare ka publikuar raportin e Stabilitetit Financiar ku vë në dukje se rreth 28% e familjeve deklarojnë se kanë marrë hua për të bërë pagesa.

Familjet shqiptare kanë fituar më pak dhe kanë shpenzuar më shumë gjatë gjashtë mujorit të dytë të vitit 2017, sipas të dhënave të Bankës së Shqipërisë.

Shifra ka mbetur e njëjtë krahasuar me gjashtë mujorin e parë të vitit, por ka pësuar rënie në krahasim me vitin e shkuar.

Bie në sy se në 63% të rasteve, familjet i janë drejtuar burimeve jo formale të huamarrjes, të afërm apo të njohur, ku kanë marre para në dorë, ndërsa vetëm 37% e tyre kanë marrë kredi.

Sipas Bankës së Shqipërisë, qëllim kryesor i marrjes së huasë mbetet konsumi në 42% të rasteve, blerja apo riparimi i pronës në 26% të tyre dhe në 12% të rasteve zhvillimi i biznesit.

Në 92% të rasteve monedha e tërhequr rezulton në lekë dhe vetëm në 8% të tyre euro.

Shumica e familjeve huamarrëse kanë deklaruar se aftësia e tyre paguese nuk ka ndryshuar gjatë periudhës kur është kryer vrojtimi, ndërsa pjesa tjetër flasin për përkeqësim.

Banka e Shqipërisë vëren një prirje të lehtë rritëse të mundësisë për të marrë hua gjatë pjesës së parë të vitit 2018.

Login to post comments

Lajmet e fundit

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Politikë

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Nga Onelda Zefi: Vendoset veto ne lulishten e vetme qe ka ngelur ne zonen e Parafabrikateve tek Rr:Llambi Bonata ne Kombinat. Shikoni sesi Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin...

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Politikë

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Nga Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.Prej dy ditesh ne Hotel “Tirana” po zhvillon punimet, e ndare ne dy auditore, Konferenca e Pare Nderkombetare, njekohesisht dhe...

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Sport

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Shqipëria u kualifikua për herë të dytë në historinë e saj, në një kampionat Europian.   Kuqezinjtë i mbyllën kualifikueset në vendin e parë, duke lënë pas kombëtare të forta si Çekia...