Një aeroplan me 10 të burgosur lufte mbërriti nga Rusia në Riad të mërkurën pas përpjekjeve të suksesshme ndërmjetësuese nga Princi i Kurorës së Arabisë Saudite Mohammed bin Salman.

 

Princi i Kurorës saudit ishte në kontakt të vazhdueshëm me Kremlinin dhe Ukrainën si pjesë e përpjekjeve të ndërmjetësimit për lirimin e të burgosurve, ku përfshiheshin pesë shtetas britanikë, një maroken, një suedez, një kroat dhe dy amerikanë.

 

Të burgosurit u kapën në ato që rusët i quajnë rajone separatiste në Ukrainë. SPA raportoi se të burgosurit tani do të transferohen në vendet e tyre të origjinës. Dy amerikanët e liruar ishin veterani i ushtrisë amerikane, Alexander Drueke, 39 vjeç, dhe veterani 27-vjeçar i Marinës, Andy Huynh, thanë anëtarët e familjes për Reuters. Ata u kapën në qershor ndërsa luftonin përkrah forcave ukrainase pranë Kharkiv.

 
Sekretari i Shtetit Antony Blinken përshëndeti shkëmbimin e të burgosurve midis Ukrainës dhe Rusisë dhe konfirmoi se dy shtetasit amerikanë u kapën ndërsa shërbenin në ushtrinë e Ukrainës. Blinken falënderoi Ukrainën për përfshirjen e të gjithë të burgosurve të luftës, pavarësisht nga kombësia, në negociatat e saj.

Këshilltari i Sigurisë Kombëtare i SHBA-së, Jake Sullivan, falënderoi në Twitter presidentin e Ukrainës dhe princin e kurorës saudit për ndihmën e tyre në sigurimin e lirimit të dy amerikanëve.

Kryeministrja e Mbretërisë së Bashkuar Liz Truss përshëndeti po ashtu lirimin e pesë shtetasve britanikë