GJKKO rrëzon kërkesën për revokimin e arrestit për Berishën, avokati: Po vazhdojmë që nesër t'i drejtohemi gjykatave ndërkombëtare

Hënë, 08 Prill 2024 22:31

 

Av. Gjokutaj: "Qëllimi i gjithë kësaj sage arrestesh dhe i rrëzimit të kërkesave tona është pikërisht kjo – djegia e mandatit."

"Kemi bërë kërkime të pandërprera për të konsumuar të gjitha kërkimet e mundshme në gjykatat shqiptare, për të mos lënë asnjë vakuum ligjor që nesër t’i drejtohemi gjykatave ndërkombëtare për të arritur pikërisht tek qëllimi final, pra te rivendosja e ligjit të shkelur dhe lirimi i z. Berisha."  

 

Avokati i liderit të opozitës, z. Genc Gjokutaj, dha një deklaratë për mediat pas daljes nga Gjykata e Posaçme, ku gjykata rrëzoi kërkesën për revokimin e masës së arrestit në shtëpi për z. Sali Berisha dhe z. Jamarbër Malltezi.

Av. Gjokutaj tha për mediat: "Gjykata shpalli vendimin për të dy, për z. Sali Berisha dhe zotin Jamarbër Malltezi duke rrëzuar kërkesën për zëvendësimin e masës së arrestit në shtëpi. Sigurisht që kërkimet tona nuk do të shterojnë duke pasur si shtyllë kryesore, zëvendësimin e masës së arrestit në shtëpi për z. Berisha dhe z. Malltezi. 

Ju duhet të dini që një nga elementët bazë të kërkesës sonë është fakti se kjo gjykatë ka vendosur mbi një dispozitë të shfuqizuar gjashtë vjet më parë. Kodi i ri i procedurës nuk parashikon vetëm personat që bashkëjetojnë, takimin, komunikimin si e drejtë bazike, parimin e Gjykatës së të Drejtave të Njeriut, zoti Berisha vetëm me personat që bashkëjeton. Kjo është dispozita e vjetër.

Dispozita e re ka ndryshime në gërshetim dhe me ligjin për të arrestuarit, të dënuarit, në të cilin mund të takohet jo vetëm me personin bashkëjetues, por edhe me persona të tjerë.

Një tjetër element është edhe fakti që SPAK, gjatë gjithë këtyre muajve hetim nuk ka asnjë provë të re, nuk ka kryer asnjë hetim që të mbajë në këmbë këtë hetim dhe mbi gjithë këtë, merr edhe një vendim për zgjatjen e afatit të hetimit dhe qëndrimi në arrest shtëpie i z. Berisha, i z. Jamarbër Malltezi pa një fakt të ri, e zbut nevojën e sigurimit dhe ata nuk kanë më pse e ndjekim hetimin në gjendjen e arrestit të shtëpisë sepse nuk ka asnjë kusht dhe asnjë kriter që ai të mbahet në arrest shtëpie.

Kështu që Gjykata e rrëzoi kërkesën. Si gjithmonë kjo gjykatë, pavarësisht nga shkaqet që ne paraqesim dhe ngremë, merr vendimin e rrëzimit në atë qëndrimin konsekuent të saj për arsye që tashmë ne i kemi deklaruar të ndërhyrjes së politikës që në inicimin e kësaj çështjeje dhe në vendimmarrjet më pas.

Pyetje: Mund të themi që z.Berisha po shkon drejt një djegieje mandati meqënëse gjykata po i rrëzon të gjitha kërkesat?

Gjokutaj: Qëllimi i gjithë kësaj sage arrestesh dhe rrëzimit të kërkesave tona është pikërisht kjo – djegia e mandatit.  Ne po vazhdojmë luftën sepse një person që është në arrest shtëpie të jetë më i kufizuar se një në arrest me burg, kështu siç e koncepton SPAK dhe Gjykata GJKKO, është skandaloze. Nga pikëpamja ligjore është e papranueshme dhe si arsyetim, i papranueshëm.

Pyetje: Ka një proces në Gjykatën e Lartë dhe mund të ketë edhe një vendimmarrje. Dhe e dyta, duke qenë se të gjitha kërkesat tuaja janë rrëzuar në Apel, në Gjykatën e Shkallës së Parë, në trupë gjykuese që thuajse nuk ndryshon asnjëherë, a do t’i adresoheni ndonjë institucioni tjetër të drejtësisë, kombëtar apo ndërkombëtar për zgjidhjen e kësaj çështjeje?

Gjokutaj: Nesër është i njëjti objekt, zëvendësimi i masës së sigurimit. Sigurisht ajo ka shkaqe të tjera të kërkimit dhe nesër do të presim vendimin e Gjykatës. Sigurisht, destinacioni ynë është deri sa të vendoset drejtësia në vend. Pa marrë parasysh, ne do të ndjekim të gjitha shkallët e gjykimit, si gjykatat kombëtare, ashtu edhe ndërkombëtare. Kjo është arsyeja pse ne kemi bërë kërkime të pandërprera për të konsumuar të gjitha kërkimet e mundshme në gjykatat shqiptare, për të mos lënë asnjë vakuum ligjor që nesër t’i drejtohemi gjykatave ndërkombëtare për të arritur pikërisht tek qëllimi final, pra te rivendosja e ligjit të shkelur dhe lirimi i z. Berisha dhe mbylljen e kësaj çështjeje farsë, e cila është ngritur pastërtisht për qëllime politike.

Pyetje: Avokat, ju sot kërkuar revokim, domethënë një tjetër masë sigurie apo heqjen e masës fare?

Gjokutaj: Jo. Ne kemi kërkuar revokimin e masës, por qoftë edhe zëvendësimi... Arsyetimi ynë është kundër vendimit të masës së arrestit, pastaj ka shkallë. Për ne sot nuk ka asnjë arsye, asnjë shkak, asnjë kusht, asnjë kriter që të vendoset asi mase sigurimi, sepse nuk ka akuzë, nuk ka asnjë provë. Shikoni. Prokuroria sot nuk thotë dot fabulën, mekanizmin si ka ndodhur kjo histori. Në kërkimet tona ne u kemi thënë “ore, na thoni, ku është kryer kjo vepër? Në ç’formë? Është detyrim i organit të akuzës!”. Ata nuk flasin, heshtin, gjykata vendos sipas tyre. Ju e dini që edhe drejtuesi i tyre, këtë që kemi muaj të tërë që themi, SPAK së bashku me GJKKO vendosin gjithmonë njësoj sepse është pasojë e një urdhri politik që i ka vënë me shpatulla për muri këta që kam unë mbrapa kurrizit tim. E pohuan me gojën e tyre që është afërmendsh që gjykata do të vendosë atë që kërkojmë ne.  

Login to post comments

Lajmet e fundit

Toni Kroos njofton fundin e karrierës/ BILD: Po largohet lideri i kombëtares...

Sport

Toni Kroos njofton fundin e karrierës/ BILD: Po largohet lideri i kombëtares...

Nga Christian Falk, BILD   Ai ka qenë prej vitesh një nga yjet tanë më të mëdhenj aktivë të futbollit në mbarë botën. Por jo për shumë kohë...  Lideri i kombëtares Toni Kroos...

Fluksi i pushuesve nxit turizmin detar/ Sigurimi i Përgjegjësisë për mjetet lundruese, çka ju nevojitet për një lundrim të qetë

Sociale

Fluksi i pushuesve nxit turizmin detar/ Sigurimi i Përgjegjësisë për mjetet lundruese, çka ju nevojitet për një lundrim të qetë

Vrulli i turizmit gjatë viteve të fundit në Shqipëri ka nxitur zhvillimin e aktiviteteve të turizmit detar për qëllime çlodhëse dhe argëtuese.  Sipas Ministrisë së Turizmit dhe Mjedisit deri më tani...

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Politikë

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Nga Onelda Zefi: Vendoset veto ne lulishten e vetme qe ka ngelur ne zonen e Parafabrikateve tek Rr:Llambi Bonata ne Kombinat. Shikoni sesi Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin...