Koronavirusi/ 14 vende në botë eksperimentojnë pagesat direkte për të kompensuar dëmin financiar

Tuesday, 14 Prill 2020 14:06

Në vazhdën e pandemisë së koronavirusit, njerëzit në mbarë botën kanë parë jetën e tyre të përditshme – plotësisht në pezull.

Si përgjigje ndaj pasojave ekonomike, disa qeveri kanë ndërhyrë për të qetësuar goditjen e ndjerë nga mbylljet e papritura dhe tkurrja e industrive të tëra. Në shumë vende, punëtorët në sektorë të veçantë dhe qytetarët e vetëpunësuar kanë parë veten të ndikuar veçanërisht nga pandemia.

Nga kontrollet deri tek të ardhurat bazike, ja se si vende të ndryshme po ofrojnë ndihmë të drejtpërdrejtë.

Spanja po shkon drejt vendosjes së të ardhurave bazike të përhershme.

Të Dielën në mbrëmje, Ministrja për econominë Nadia Calviño tha se qeveria po punonte për pagesat e drejtpërdrejta. Ka të ngjarë që udhëzimi të jetë për qytetarët me të ardhura të ulëta.

Nuk ka një plan të saktë se kur do të fillojnë pagesatt, ose si do të duket saktësisht.

Ne do ta bëjmë atë sa më shpejt të jetë e mundur,” tha Calviño, raporton Joseph Zeballos-Roig i Business Insider. ” Kështu që mund të jetë e dobishme, jo vetëm për këtë situatë të jashtëzakonshme, dhe se mbetet përgjithmonë“.

Danimarka do të paguajë 75% deri 90% të pagave të punëtorëve në emër të punëdhënësve, për sa kohë që punëtorët nuk pushojnë nga puna.

Në mes të marsit, qeveria daneze njoftoi se do t’i jepte kompanive private 75% të pagave të punëtorëve të tyre për 13 javë. Kompanitë mund të marrin paratë,  3,288 dollarë në muaj, vetëm nëse nuk I pushojnë nga puna punonjësit, raporton Derek Thompson në The Atlantic r.

Masa ka për qëllim t’i mbajë punëtorët në shtëpi gjatë pandemisë; ata nuk lejohen të punojnë gjatë periudhës tre mujore.

Qeveria gjithashtu do të mbulojë pushimiet dhe lejen për sëmundje dhe do t’i japë bizneseve para për shpenzime fikse si qera, raporton Joseph Zeballos-Roig i Business Insider. Vendi mund të shpenzojë deri në 13% të produktit të tij bruto në financimin e planit.

Në Vendet e Ulëta, qeveria do të paguajë deri në 90% të pagave të punëtorëve.

Kompanitë që presin të humbasin të paktën 20% të të ardhurave të tyre mund të aplikojnë për financim. Qeveria më pas do të mbulojë pagat për tre muajt e ardhshëm.

Kompanitë kanë të drejtë për financim nëse nuk pushojnë punëtorët gjatë kohës kur qeveria ofron ndihmë.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar do të paguajë deri në 80% të pagave të punëtorëve, e para për vendin.

Plani do të mbulojë rreth 3,000 dollarë në muaj, raporton Zeballos-Roig. Dhe kompanitë mund ta përdorin atë në mënyrë prapavepruese, duke ripunësuar punëtorët që ishin larguar nga puna.

Për më tepër, qeveria ka dhënë grante parash të gatshme për bizneset e vogla.

Franca po ofron punëtorëve të vetëpunësuar deri në 1.600 dollarë.

Rreth 600,000 qytetarë francezë mund të marrin paratë nëse bllokimet i ndaluan ata të punojnë ose të zvogëlojnë biznesin me 70%, raporton Melissa Eddy në New York Times.

Për më tepër, vendi po shpenzon 50 miliardë dollarë për të paguar bizneset për të mbajtur punëtorët e punësuar, sipas Liz Alderman në New York Times.

Ekziston një strategji shumë e ndryshme në Evropë sesa në Shtetet e Bashkuara se si të menaxhohet kjo recesion,” i tha Alderman Patrick Artus, krye-ekonomisti i Natixis Bank me qendër në Paris. “Ideja është që të mos ketë pushime nga puna ose mbyllje të ndërmarrjeve, në mënyrë që kur koronavirusi të jetë nën kontroll përfundimisht, ekonomia mund të fillojë të mbështetet menjëherë.”

Gjermania po ofron ndihmë për punëdhënësit e vegjël dhe të pavarur. 150,000 punëtorë në Berlin morën ndihmë të drejtpërdrejtë brenda disa ditësh.

Të 16 shtetet në Gjermani po ofrojnë pagesa për bizneset më të vogla dhe qytetarët e vetëpunësuar, raporton Eddy. Ndihma vjen nga një kombinim i fondeve shtetërore dhe mbështetjes federale nga paketa koronavirus e vendit.

Në Berlin, ky grup përbën gati një të katërtën e të gjithë biznesit. Procesi për marrjen e ndihmës atje, raportohet se ka qenë i rëndësishëm për efikasitetin e tij.

Të gjithë jemi mahnitur,” i tha Eddy Laurenz Bostedt, një fotograf i pavarur. “Shkoi çuditërisht shpejt dhe çdo gjë ishte e mirëorganizuar.”

Italia do të japë rreth 650 dollarë për punonjësit e vetëpunësuar dhe sezonalë.

Një ditë pasi u hapën aplikimet për fonde, faqja e internetit u bllokua, raporton Eddy.

Shtetet e Bashkuara do t’i dërgojnë shumë amerikanëve çeqe stimuluese prej 1,200 $.

Shumë amerikanë do të marrin automatikisht çeqet e tyre, raportin Libby Kane të Business Insider dhe Tanza Loudenback. Për ata që përdorin depozitë të drejtpërdrejtë, pagesa duhet të arrijë në mes të prillit.

Jo të gjithë do të marrin 1,200 dollarë; ju mund të përdorni një llogaritëse në internet për të kuptuar se sa do të merrni.

Në Bruksel, punëtorët e vetëpunësuar kanë të drejtë për të ardhura nga zëvendësimi në mars dhe prill.

Rajonet e ndryshme të Belgjikës kanë ofruar pagesa të ndryshme. Brukseli do të kompensojë ata që janë të vetëpunësuar dhe u detyruan të ndërpresin punën ose i’u desh të ndërpresin punën për të paktën shtatë ditë.

Rajone të ndryshme ofrojnë fonde për sektorët kulturorë me ndikim.

Koreja e Jugut do të mbulojë 70% ose më shumë të pagave.

Disa kontraktues dhe punëtorë të vetëpunësuar ose me kohë të pjesshme gjithashtu mund të kenë të drejtë për një pagesë të parave vetëm një herë, raporton The New York Times.

Malajzia ofron oferta të drejtpërdrejta për punëtorët në disa industri me ndikim.

Drejtuesit e autobusëve dhe taksistëve, udhëzuesit e udhëtimit, punonjësit e imigracionit dhe punonjësit e mjekësisë të gjithë do të marrin para nga paketa koronavirus e Malajzisë, raporton Bloomberg.

Irlanda prezantoi pagesa të urgjencës javore për njerëzit e vetëpunësuar dhe ata që kishin humbur punën e tyre.

Pagesat ishin rreth 220 dollarë në javë, sipas Reuters. Mbi 58,000 njerëz kishin bërë kërkesë vetëm tre ditë pas njoftimit.

Në Australi, mbi 6 milion “titullare të të ardhurave të ulëta” do të marrin pagesa në para prej $ 750.

Sinqerisht, bëhet fjalë për një injeksion të parave në ekonominë Australiane, e cila mbështet bizneset e vogla dhe mbështet bizneset e mesme,” tha kryeministri Scott Morrison, sipas The Guardian.

Kjo, nga ana tjetër, mbështet vendet e punës, që do të thotë se njerëzit mund të vazhdojnë të marrin pjesë pozitivisht në ekonomi dhe të kenë besim më të madh në vazhdimësi“.

Në Hong Kong, qeveria do të paguajë 50% të pagave të punëtorëve për gjashtë muaj.

Qeveria gjithashtu do të injektojë mbi 100 milion dollarë në një program që i ndihmon punëtorët të mësojnë aftësi të reja dhe bizneset të implementojnë më shumë teknologji, raporton South China Morning Post (SCMP).

Për më tepër, qeveria do të shtojë 30,000 vende të reja pune në dy vitet e ardhshme.

Në këto rrethana të pashembullta, qeveria duhet të ketë disa përgjigje të pashembullat – të ndihmojë bizneset të mbijetojnë, të mbrojnë punësimin dhe të minimizojnë barrën për bizneset dhe qytetarët,” tha Kryeshefi Ekzekutiv Carrie Lam Cheng Yuet-ngor, sipas SCMP.The Business Insider/ eunews.al

Login to post comments

Lajmet e fundit

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Politikë

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Nga Onelda Zefi: Vendoset veto ne lulishten e vetme qe ka ngelur ne zonen e Parafabrikateve tek Rr:Llambi Bonata ne Kombinat. Shikoni sesi Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin...

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Politikë

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Nga Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.Prej dy ditesh ne Hotel “Tirana” po zhvillon punimet, e ndare ne dy auditore, Konferenca e Pare Nderkombetare, njekohesisht dhe...

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Sport

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Shqipëria u kualifikua për herë të dytë në historinë e saj, në një kampionat Europian.   Kuqezinjtë i mbyllën kualifikueset në vendin e parë, duke lënë pas kombëtare të forta si Çekia...