Europa Today: Mafia shqiptare po largon Ndranghetën nga Amerika e Jugut

Tuesday, 14 September 2021 09:34

 

Media italiane “Europa Today” ka bërë një shkrim të gjatë mbi mafien shqiptare në tregun e kokainës.

Në artikull shkruhet se Ndrangheta ka një konkurrent të ri në tregun e kokainës në Evropë: krimi i organizuar shqiptar po përpiqet të minojë dominimin e atij kalabrez, duke krijuar lidhje gjithnjë e më të forta me kartelet kolumbiane. Dhe tregu për të cilin ata konkurrojnë është mjaft fitimprurës kur merrni parasysh se konsumi i pluhurit të bardhë është rritur për më shumë se një dekadë në Evropën Perëndimore Qendrore.

 
Sipas vlerësimeve të fundit, përdoruesit e tij të rregullt janë afërsisht 4.4 milionë: kjo e bën substancën, drogën e dytë më të përdorur në kontinent. Sipas Qendrës Evropiane të Monitorimit 18 milionë evropianë midis moshës 18 dhe 64 vjeç e kanë përdorur atë të paktën një herë në jetën e tyre, në mesin e konsumatorëve 2.2 milionë janë midis 15 dhe 34 vjeç. Mosha mesatare e konsumit të parë është rreth 23 vjeç.

 

Trafiku i kokainës

Në raportin e tij të fundit “Kokaina Insights”, Europol, agjencia evropiane për luftën kundër krimit, shpjegon se shumica e kokainës së pranishme në Evropë është e importuar dhe se prodhimi vendor është pothuajse inekzistent. Kolumbia vazhdon të jetë furnizuesi kryesor evropian, me rolin e Brazilit që është duke u rritur gjithnjë e më shumë. Ky i fundit është bërë vendi me numrin më të madh të dërgesave në Belgjikë, qendra e re evropiane së bashku me Holandën.

Ardhja e kokainës në kontinent është e mundur falë koordinimit midis karteleve të Amerikës së Jugut dhe atyre me bazë në Evropë organizatat kriminale. Raporti i Europol thekson se detyra e karteleve është padyshim e lidhur me prodhimin, ndërsa ajo e rrjeteve kriminale evropiane kryesisht me furnizimin me shumicë, por që ato nuk përfshihen gjithmonë në shpërndarjen me pakicë. Këto organizata gjithashtu merren me korrupsionin e personelit që punon në porte.

Roli i Ndranghetas në Amerikën Latine

Që nga fillimi i viteve 1990, Ndrangheta ka luajtur një rol vendimtar në menaxhimin e trafikimit të kokainës midis Amerikës së Jugut dhe Evropës. Ata ishin kontaktet më të ngushta me Kartelin Cali, të cilët menaxhuan importet dhe mbajtën rolin e furnizuesve me shumicë, duke furnizuar gjithashtu drogën për organizatat e tjera kriminale që më pas morën përgjegjësinë për shitjen.

Sipas raportit, Ndrangheta është ndër rrjetet më të organizuara që “punon” në fushën e trafikimit të kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë dhe Amerikën e Veriut dhe këtë rezultat e ka arritur falë një rrjeti që përfshinë “negocimin e blerjeve, organizimin dhe mbikëqyrjen e dërgesave dhe mbikëqyrjen e pagesave”.

Humbja e monopolit

Por me kalimin e viteve Ndrangheta ka humbur pozicionin e saj gati monopol në Amerikën Latine, gjithashtu për shkak të copëzimit të peizazhit kriminal kolumbian. Në fakt, ka dy momente kryesore në të cilat Ndrangheta ka humbur më shumë fuqi. E para daton në 2006 dhe u shkaktua nga shpërbërja e grupit paramilitar të ekstremit të djathtë AUC (Autodefensas Unidas de Colombia), një grup me të cilin organizata mafioze kishte krijuar një lidhje shumë të fortë.

“Shpërbërja e AUC është vlerësuar si shkaktari që çoi Ndrangheta të humbasë monopolin e saj në tregtinë transatlantike të kokainës. Rreth të njëjtës kohë, janë shfaqur indikacione se Ndrangheta po krijonte lidhje me grupet e krimit të organizuar meksikan” thekson raporti.

Ndërsa Brazili u shfaq më pas si një pikënisje kryesore për trafikimin e kokainës nga Amerika Latine në Evropë, Ndrangheta krijoi një prani atje gjithashtu për të siguruar rrjedhjen e kokainës në tregjet e destinacionit. Momenti i dytë në të cilin pati një humbje tregtare në organizatë është viti 2016, viti në të cilin u nënshkrua marrëveshja e paqes midis qeverisë kolumbiane dhe guerilëve komunistë të Farc -Ep (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia – Ejército del Pueblo).

“Marrëveshja e paqes çoi në përfundimin e strukturës komanduese të integruar të FARC dhe shfaqjen e grupeve të ndryshme të copëtuara që ushtronin kontroll mbi rajone të ndryshme dhe prodhimin e kokainës në to, dhe kjo i dha mundësinë organizatave të tjera kriminale ndërkombëtare të hyjnë në lojë. Ky është rasti i atyre që vijnë nga Shqipëria, Belgjika, Franca dhe Turqia” thuhet më tej.

Grupet shqiptare

Sipas raportit, roli që u luajt historikisht nga Ndrangheta tani po kalon në duart e organizatave të tjera dhe, në dhjetë vitet e fundit, grupet shqiptare janë rritur më së shumti se ndonjëherë. Sipas raportit të Europol, duket se këto grupe tani janë në gjendje të menaxhojnë rrjete të mëdha shpërndarëse në Evropë me një shkallë të caktuar koordinimi transnacional dhe të krijojnë marrëdhënie të drejtpërdrejta me furnizuesit në Amerikën Latine.

Që nga viti 2012, grupet shqipfolëse janë bërë jashtëzakonisht me ndikim në portet kryesore në Amerikën Latine (Venezuela, Brazil, Kolumbi dhe Ekuador) dhe në Evropë (Belgjikë, Holandë, Gjermani dhe Spanjë).

Në vitin 2020, Europol së bashku me policinë nga vende të ndryshme përfunduan një operacion që synonte çmontimin e organizatës shqiptare ‘Kompania Bello’, një nga më aktivët në Evropë. Ajo që doli nga hetimi, i cili çoi në arrestimin e 104 individëve, është fakti se modeli i tyre i biznesit është jashtëzakonisht i sofistikuar.

Sipas raportit, rrjeti i krimit ishte në gjendje të kontrollonte të gjithë zinxhirin e furnizimit. Në fakt, duke përdorur mjete të sofistikuara të koduara të komunikimit, kreu i bandës së organizatës – një shqiptar dyzet vjeçar me qendër në Ekuador – negocioi drejtpërdrejt me kartelet e drogës në Amerikën e Jugut, organizoi dërgesa të mëdha të kokainës në portet kryesore në Evropë me ndihmën e bashkëpunëtorëve me qendër në Itali, Holandë dhe Shqipëri.

“Degët” evropiane të karteleve

Prandaj trafiku evropian menaxhohet kryesisht nga organizata të bazuara në kontinent që bashkëpunojnë me kartelet e Amerikës së Jugut. Sidoqoftë, kartelet gjithashtu kanë krijuar “degë” evropiane, për të thënë kështu, për të menaxhuar më mirë dhe drejtpërdrejt biznesin e tyre në Kontinentin e Vjetër.

Ky është rasti i të ashtuquajturve Oficinas de Cobro kolumbiane, rrjete kriminale “të cilat janë vendosur në vendet kryesore për tregtinë e kokainës në BE, si Spanja ose Holanda. Këta përfaqësues të vegjël mbikëqyrin ardhjen e dërgesave, shpërndarjen tek klientët, mbledhjen e pagesave dhe lidhjen me ofruesit e shërbimeve të pastrimit të parave” thuhet në raport.

Belgjika dhe Holanda qendrat e reja të kokainës

Sa i përket hyrjes së kokainës në BE, qendrat kryesore të mbërritjes së substancës kanë ndryshuar. Deri në vitin 2016 ishte Spanja që mbante rekordin, por duke filluar nga viti 2017 Belgjika dhe Holanda u bënë qendrat e reja, duke zëvendësuar vendin Iberik. Ka shumë ndryshime në botën e kokainës që kanë ndodhur vitet e fundit.

Në vitin 2017, Stefan Kirsch, zëdhënës i drejtorit të përgjithshëm të shërbimit doganor gjerman, i tha redaksisë së Insight Crime se “ka një zhvendosje të qartë nga ngarkesat e vogla në të mëdha të kokainës nga Amerika e Jugut në Evropë“, duke deklaruar gjithashtu se ky ndryshim ka filluar në mesin e vitit 2016. Vitin e kaluar, 66 ton kokainë u kapën vetëm në portin e Antwerp, në 2013 ishin vetëm pesë.

Në Roterdam, megjithatë, 33 tonë u kapën përsëri vitin e kaluar. Antwerp ka fituar rekordin për portin me trafikun më të madh të drogës në Evropë. Ai në Barcelonë, nga ana tjetër, tani ka një rëndësi gjithnjë e më margjinale, me vetëm katër tonë të sekuestruar në vitin 2020.

Sipas raportit “shumica e kokainës që mbërrin në Antwerp ndoshta është e destinuar për organizatat që veprojnë në Holandë, nga ku kokaina shpërndahet më tej në destinacionet e tjera evropiane. Belgjika raportoi se grupet etnike marokene dhe shqiptare, të cilat janë përfshirë në nxjerrjen e kokainës nga porti, kanë zgjeruar rolin e tyre në prokurimin e kokainës dhe në zhvillimin e kontakteve në kontaktet në jug Amerikë ” mbyllet raporti.

Login to post comments

Lajmet e fundit

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Politikë

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Nga Onelda Zefi: Vendoset veto ne lulishten e vetme qe ka ngelur ne zonen e Parafabrikateve tek Rr:Llambi Bonata ne Kombinat. Shikoni sesi Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin...

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Politikë

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Nga Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.Prej dy ditesh ne Hotel “Tirana” po zhvillon punimet, e ndare ne dy auditore, Konferenca e Pare Nderkombetare, njekohesisht dhe...

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Sport

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Shqipëria u kualifikua për herë të dytë në historinë e saj, në një kampionat Europian.   Kuqezinjtë i mbyllën kualifikueset në vendin e parë, duke lënë pas kombëtare të forta si Çekia...