Rriten çmimet me 5% për banesat

Saturday, 27 Prill 2019 17:02

Tregu i pasurive të paluajtshme në vend po rritet ndjeshëm. Të dhënat e publikuara në raportin e Stabilitetit Financiar për 6 mujorin e dytë të 2018 tregojnë se çmimet e banesave janë rritur me 5% krahasuar me pjesën e parë të vitit. Po ashtu edhe shitjet kanë pësuar një rritje të ndjeshme, por kjo e përqëndruar vetëm në kryeqytet. Mbi 54 % e banesave është blerë me kredi bankare, raporton Ora News.

Pas boom-it të lejeve të ndërtimit edhe çmimet e apartamenteve kanë pësuar rritje. Banka e Shqipërisë në raportin e Stabilitetit Financiar për pjesën e dytë të 2018 konstaton se çmimet e banesave janë rritur me 5% në krahasim me gjashtëmujorin e parë të po këtij viti.

Por pavarësisht rritjes së çmimit të shitjeve, informacioni i marrë nga shoqëritë e ndërtimit dhe agjentët që operojnë në tregun e pasurive të paluajtshme tregojnë se ka pasur edhe më shumë shitje të banesave.

Kryeqyteti përsëri vijon që të mbajë peshën kryesore dhe shitjet e realizuara në zonën e Tiranës duke  përfshirë qendrën, periferinë dhe zonat jashtë qytetit  kanë pësuar një rritje prej 3.8% ndaj periudhës paraardhëse.

Por nuk paraqitet e njëjta situatë në rrethe dhe në bregdet, ku vëllimet e shitjeve  kanë shënuar rënie.

Banka e Shqipërisë konstaton ndër të tjera se pavarësisht se  normat e interesit të kredisë për pasuri të paluajtshme kanë shënuar rritje rreth 54% e pronave për banim dhe e atyre për përdorim tregtar janë blerë me hua bankare.

Login to post comments

Lajmet e fundit

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Politikë

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Nga Onelda Zefi: Vendoset veto ne lulishten e vetme qe ka ngelur ne zonen e Parafabrikateve tek Rr:Llambi Bonata ne Kombinat. Shikoni sesi Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin...

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Politikë

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Nga Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.Prej dy ditesh ne Hotel “Tirana” po zhvillon punimet, e ndare ne dy auditore, Konferenca e Pare Nderkombetare, njekohesisht dhe...

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Sport

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Shqipëria u kualifikua për herë të dytë në historinë e saj, në një kampionat Europian.   Kuqezinjtë i mbyllën kualifikueset në vendin e parë, duke lënë pas kombëtare të forta si Çekia...