Ngadalësohet ekonomia, ulen të ardhurat në buxhet

Premte, 03 May 2019 22:22

Në 3 muajt e parë të vitit strukturat e tatimeve dhe doganave kanë mbledhur 72.2 miliardë Lekë në buxhetin e shtetit, duke tkurrur të ardhurat që pritej të vileshin me 2.4 miliardë Lekë.

Sipas treguesve fiskalë të publikuar nga Ministria e Financave dhe Ekonomisë, rezulton se rënien më të madhe e ka pasur tatimi mbi vlerën e shtuar, i cili krahasuar me parashikimet rezulton 2.1 miliardë Lekë më pak, ndërsa me të njëjtin tremujor të një viti më parë, arkëtimi është rritur me 550 milionë Lekë.

Rënie të ndjeshme kanë pësuar edhe të ardhurat që vijnë nga taksat kombëtare, ato janë ulur me 1 miliard Lekë krahasuar me planin dhe 1.2 miliardë më pak nëse krahasohen më një vit më parë. Vetëm tatimi mbi fitimin dhe akcizat kanë rezultuar me një rritje të realizimit të tyre, shkruan Tv Klan.

Situata në buxhet, nuk duket se është në ditët e saj më të mira edhe nëse shihet në shpenzimet që ka bërë qeveria. Zëri kryesor i arkës së shtetit, investimet publike, në tre muaj kanë ezauruar vetëm 10% të fondeve totale, të cilat i korrespodojnë një vlere prej 9 miliardë Lekësh nga 90.6 miliardë që është totali vjetor i shpenzimeve për vepra publike.

Vetë Fondi Monetar Ndërkombëtar por edhe Banka e Shqipërisë kanë parashikuar një tkurrje të ekonomisë në këtë periudhë për shkaqe rajonale siç është kriza në vendin fqinjë Italinë, por edhe arsye të brendshme, situata ekonomike më e ngadaltë ka prekur në këtë periudhë edhe buxhetin e shtetit.

Login to post comments

Lajmet e fundit

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Politikë

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Nga Onelda Zefi: Vendoset veto ne lulishten e vetme qe ka ngelur ne zonen e Parafabrikateve tek Rr:Llambi Bonata ne Kombinat. Shikoni sesi Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin...

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Politikë

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Nga Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.Prej dy ditesh ne Hotel “Tirana” po zhvillon punimet, e ndare ne dy auditore, Konferenca e Pare Nderkombetare, njekohesisht dhe...

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Sport

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Shqipëria u kualifikua për herë të dytë në historinë e saj, në një kampionat Europian.   Kuqezinjtë i mbyllën kualifikueset në vendin e parë, duke lënë pas kombëtare të forta si Çekia...