Peshku në det… Negociatat ende në tigan

Diel, 15 Prill 2018 18:36

Industria e përpunimit të peshkut po njeh rritje vit pas viti dhe jep një kontribut të rëndësishëm në punësim. Potenciali i zgjerimit të kësaj industrie, nisur prej disa faktorëve është i lartë, mirëpo po pengohet për shkak të kufizimit në kuotat e eksportit.

Qeveria po përpiqet të nxisë sektorin nëpërmjet subvencioneve, ndërsa presin që BE t’iu hapë dritën jeshile negociatave…

Helidon Rruga prej pak muajsh ka diversifikuar portofolin e produkteve që prodhon, duke u bërë pjese e tregut të açugeve. Potenciali i këtij tregu është i madh, por problemi vazhdon të mbetet i njejtë, kufizimi në kuotat e eksportit. Helidoni, administrator i kompanisë Coral, ndër më të mëdhatë në treg, tregon se kuotat e eksportit të këtij produkti prej 1600 ton në vit, mbarojnë që në shtator. Megjithëse u fol se kuotat e eksportit do të rinegocioheshin, aktorët e tregut thonë se ende nuk është bërë asgjë. Pas plotësimit të kuotave, ata mund të eksportojnë vetëm produkt gjysmë të gatshëm, në të kundërt duhet të paguajnë 25% të vlerës së eksportit.

Vitet e fundit industria e përpunimit aktiv të peshkut ka njohur rritje të vazhdueshme, veçanërisht e kompanive që merren me eksportet e açugeve, sardeleve dhe karkalecave, kjo gjë e dukshme edhe nga pasqyrat financiare të publikuara në Qendrën Kombëtare të Biznesit. Eksportet në 2017-n përllogariten rreth 85 milionë euro për të gjithë industrinë, ndërsa vetëm për açugen 39 milionë euro.

Sipas të dhënave nga Ministria e Bujqësisë janë 8 kompani që merren me eksportin e këtij peshku. Një ndër to është edhe Mare Adriatica, fabrikë që operon që në fillim të viteve ’90. Numri i të punësuarve është 400, nga rreth 2800 që numëron e gjithë industria. Për Mark Babanin kërkesa për qeverinë është e njëjtë, negocimi i kuotave. Kufizimi në vetëm 1600 tonë eksporte pa tarifë, nuk po e lejon që të zgjerojë aktivitetin e tij dhe plani për të hapur një fabrikë të dytë ka mbetur pezull.

Login to post comments

Lajmet e fundit

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Politikë

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Nga Onelda Zefi: Vendoset veto ne lulishten e vetme qe ka ngelur ne zonen e Parafabrikateve tek Rr:Llambi Bonata ne Kombinat. Shikoni sesi Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin...

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Politikë

Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.

Nga Tritan Shehu: Konferenca Anestezi-Reanimacionit, paraqitje arritjesh e perspektivash profesionale e shkencore.Prej dy ditesh ne Hotel “Tirana” po zhvillon punimet, e ndare ne dy auditore, Konferenca e Pare Nderkombetare, njekohesisht dhe...

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Sport

'Drejt Gjermanisë', UEFA publikon disa nga fotot më ikonike të Shqipërisë

Shqipëria u kualifikua për herë të dytë në historinë e saj, në një kampionat Europian.   Kuqezinjtë i mbyllën kualifikueset në vendin e parë, duke lënë pas kombëtare të forta si Çekia...