E thotë Banka Botërore: Qeveria Rama largoi në emigrim 40% të shqiptarëve

Hënë, 23 Prill 2018 18:12

Më shumë se 40% e popullsisë shqiptare ka emigruar. Në këtë përfundim ka arritur Banka Botërore, në Raportin e Rregullt Ekonomik për Ballkanin Perendimor. Institucioni financiar ndërkombëtar vlerëson se Shqipëria zë vendin e dytë në rajon, pas Bonjse-Hercegovinës për nivelin më të lartë të emigrimit. Ata që po emigrojnë janë njerëzit e kualifikuar dhe më arsim të lartë, si dhe gratë, një tjetër problem ky që në gjykimin e Bankës Botërore kërkon reagim.

“Në disa vende, si Shqipëri, Kosovë dhe Bosnje-Hercegovinë, më shumë se 40 për qind e popullsisë rezidente ka emigruar. Destinacionet kryesore të emigrantëve nga rajoni në vitin 2015 ishin Austria, Gjermania, Greqia, Italia dhe Zvicra. Emigrantët janë më së shumti në moshë pune dhe me arsim të lartë, ndërkohë që edhe pjesa që zënë gratë në numrin total të emigrantëve po rritet gjithnjë e më shumë”, theksohet në raport.

emigrimi-tab-bb.png

Banka Botërore vlerëson se një koordinim më i mirë ndërmjet vendeve origjinë dhe atyre destinacion në lidhje me mobilitetin e punëtorëve të kualifikuar, përfshirë studentët dhe kërkuesit shkencor, si dhe vendosja e fokusit tek transferimi i njohurive dhe përfshirja e diasporës do të shtonin aspektet pozitive të migrimit si për individët, ashtu edhe për shoqëritë.

Në raportin e BB-së argumentohet se emigracioni ka një ndikim të madh në demografi, tregjet e punës dhe zhvillimin ekonomik të rajonit. Gjatë viteve 1990-2015, emigrimi nga vendet e Ballkanit Perëndimor është rritur më shumë se dy herë, duke arritur në rreth 4.4 milionë.

“Për dekada të tëra emigrimi ka ndikuar në lehtësimin e problemeve të mungesës së mundësive për punë në vend.

Në rastet kur emigrantët largohen për të punuar, remitancat që ata dërgojnë përbëjnë një burim të rëndësishëm të të ardhurave për marrësit e tyre. Por në të njëjtën kohë, duke qenë se flukset e remitancave rrisin të ardhurat e disponueshme, ato rrisin pagën e rezervuar, duke ulur kështu stimujt për të punuar, veçanërisht për kontribuesit dytësorë në të ardhurat e familjes.

Login to post comments

Lajmet e fundit

Toni Kroos njofton fundin e karrierës/ BILD: Po largohet lideri i kombëtares...

Sport

Toni Kroos njofton fundin e karrierës/ BILD: Po largohet lideri i kombëtares...

Nga Christian Falk, BILD   Ai ka qenë prej vitesh një nga yjet tanë më të mëdhenj aktivë të futbollit në mbarë botën. Por jo për shumë kohë...  Lideri i kombëtares Toni Kroos...

Fluksi i pushuesve nxit turizmin detar/ Sigurimi i Përgjegjësisë për mjetet lundruese, çka ju nevojitet për një lundrim të qetë

Sociale

Fluksi i pushuesve nxit turizmin detar/ Sigurimi i Përgjegjësisë për mjetet lundruese, çka ju nevojitet për një lundrim të qetë

Vrulli i turizmit gjatë viteve të fundit në Shqipëri ka nxitur zhvillimin e aktiviteteve të turizmit detar për qëllime çlodhëse dhe argëtuese.  Sipas Ministrisë së Turizmit dhe Mjedisit deri më tani...

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Politikë

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Nga Onelda Zefi: Vendoset veto ne lulishten e vetme qe ka ngelur ne zonen e Parafabrikateve tek Rr:Llambi Bonata ne Kombinat. Shikoni sesi Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin...