Shkarkimet e padrejta nga puna, 1.1 mld lekë dëm në buxhetin e shtetit

Hënë, 28 October 2019 22:24

Shkarkimet nga administrata shtetërore kanë krijuar një kosto mjaft të rëndë për buxhetin e shtetit. Vetëm për periudhën 2016-2019 barra financiare llogaritet 1mld e 146 mln lekë. Peshën kryesore të borxhit e mbajnë Ministria e Shëndetësisë, Financave dhe Ekonomisë si dhe Ministria e Turizmit dhe Mjedisit.

Shkarkimet nga administrata gjatë ndërrimit të pushtetve janë kthyer në një gangrenë për buxhetin e shtetit në Shqipëri, i cili është detyruar të bëjë pagesa të majme për pushimet nga puna.

Punonjësit e larguar padrejtësisht kanë hedhur në gjyq shtetin duke fituar të drejtën për shpërblim. Pas një kërkese për informacion pranë Ministrisë së Financave dhe Ekonomisë, televizioni "Ora Neës" ka mësuar se detyrimet arrijnë në 1 mld e 146 milion lekë vetëm për periudhën korrik-shtator 2019.

Ndërkohë që të shkarkuarit që përllogariten në këtë borxh janë të periudhës 2016-2019 që korrespondon me manadin e dytë të qeverisë Rama si dhe me zgjedhjet vendore ku të gjitha bashkitë kaluan nën drejtimin e maxhorancës.

Ndërkohë sipas ministrive largimet më të shumta nga administrata dhe si rrjedhojë edhe detyrimet rezultuan që t'i ketë ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale me 437 mln lekë e ndjekur nga Ministria e Financave dhe Ekonomisë me 391 mln lekë si dhe ministria e Turizmit dhe Mjedisit me 204 mln lekë.

Po ashtu me borxhe të konsiderueshme rezultojnë edhe ministria e drejtësisë,ministra e brendshme si dhe e Energjisë dhe Infrastrukturës. Nga të dhënat rezulton se koston më të madhe e mbajnë ministritë të cilat në mandatin e dytë të qeverisë Rama u shkrinë duke u bashkuar edhe administratat përkatëse.

Për të zgjidhur këtë problematikë, e cila përsëritet sa herë ndryshon pushteti politik, ekspertët kërkojnë që titullarët që firmosin largimin e punonjësve të mbajnë përgjegjësi për çdo punonjës.Sipas tyre drejtuesit qoftë ky dhe Ministër duhet të detyrohet të dëmshpërblejë kur ndërmerr veprime të paligjshme.

Login to post comments

Lajmet e fundit

Toni Kroos njofton fundin e karrierës/ BILD: Po largohet lideri i kombëtares...

Sport

Toni Kroos njofton fundin e karrierës/ BILD: Po largohet lideri i kombëtares...

Nga Christian Falk, BILD   Ai ka qenë prej vitesh një nga yjet tanë më të mëdhenj aktivë të futbollit në mbarë botën. Por jo për shumë kohë...  Lideri i kombëtares Toni Kroos...

Fluksi i pushuesve nxit turizmin detar/ Sigurimi i Përgjegjësisë për mjetet lundruese, çka ju nevojitet për një lundrim të qetë

Sociale

Fluksi i pushuesve nxit turizmin detar/ Sigurimi i Përgjegjësisë për mjetet lundruese, çka ju nevojitet për një lundrim të qetë

Vrulli i turizmit gjatë viteve të fundit në Shqipëri ka nxitur zhvillimin e aktiviteteve të turizmit detar për qëllime çlodhëse dhe argëtuese.  Sipas Ministrisë së Turizmit dhe Mjedisit deri më tani...

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Politikë

Onelda Zefi: Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin do ta bente "Kombiart".

Nga Onelda Zefi: Vendoset veto ne lulishten e vetme qe ka ngelur ne zonen e Parafabrikateve tek Rr:Llambi Bonata ne Kombinat. Shikoni sesi Lali Eri vazhdon te tallet me Kombinatin te Cilin...